Fysieke beveiliging speelt een cruciale rol in cybersecurity. Alhoewel men wellicht alleen denkt aan de online wereld bij cybersecurity, is het verdedigen van de fysieke locatie minstens zo belangrijk. Servers zijn bijvoorbeeld de basis van wat er ‘in de cloud’ gebeurt. Het begrijpen van het belang van fysieke beveiliging is dus essentieel om een robuuste en totale beveiligingsstrategie te waarborgen.

Waarom fysieke beveiliging?

In de introductie hebben wij al een tip van de sluier opgelicht waarom fysieke beveiliging van groot belang is. Maar uiteraard is dit niet de enige reden, overige redenen zijn:

  1. Bescherming tegen fysieke diefstal: Fysieke diefstal van apparaten, documenten of andere gevoelige informatie kan ernstige gevolgen hebben voor de cybersecurity. Het waarborgen van een adequate fysieke beveiliging helpt bij het voorkomen van diefstal en ongeoorloofde toegang.
  2. Beveiliging tegen fysieke aanvallen: Sommige cyberaanvallen kunnen fysieke componenten hebben, zoals het hacken van beveiligingscamera’s of het ongeautoriseerd betreden van beveiligde ruimtes. Fysieke beveiligingsmaatregelen zijn nodig om dergelijke aanvallen te voorkomen of te detecteren.
  3. Bescherming van gevoelige informatie: Fysieke documenten, opslagmedia en andere fysieke bronnen kunnen gevoelige informatie bevatten die belangrijk is voor cybersecurity. Door de fysieke beveiliging van deze bronnen te waarborgen, voorkom je ongeautoriseerde toegang tot deze informatie.

Beveiligen van werkstations en fysieke documenten

Het beveiligen van werkstations, apparaten en fysieke documenten is essentieel om de fysieke beveiliging te waarborgen en cybersecurity risico’s te verminderen. Hier zijn enkele richtlijnen die je kunt volgen:

  1. Sterke toegangscontrole: Implementeer sterke toegangscontrolemechanismen, zoals unieke gebruikersaccounts en sterke wachtwoorden. Beperk ook fysieke toegang tot werkstations en apparaten door het gebruik van fysieke sloten of toegangskaarten.
  2. Beveiligde opslag van fysieke documenten: Zorg ervoor dat fysieke documenten veilig worden opgeslagen in vergrendelde kasten of kluisjes. Beperk de toegang tot deze opslagruimtes tot geautoriseerd personeel.
  3. Beveiliging van draagbare apparaten: Houd draagbare apparaten, zoals laptops, smartphones en externe harde schijven, te allen tijde in het oog. Bewaar ze op een veilige plaats wanneer ze niet worden gebruikt en gebruik indien mogelijk versleuteling om de gegevens te beschermen. Maak gebruik van sloten om ze eventueel vast te maken aan de muur of bureaus.
  4. Bewustwording van omgeving: Train medewerkers om bewust te zijn van hun omgeving en verdachte activiteiten te melden. Moedig het melden van verlies of diefstal van apparaten of documenten aan om snel te kunnen reageren. Activiteiten zoals ‘piggy-backing’ en ‘tailgating’ zijn vormen van social engineering die aanvallers fysieke toegang kunnen verlenen tot het gebouw.

Verwijdering van gevoelige informatie

Het proactief verwijderen van gevoelige informatie is een cruciale stap bij fysieke beveiliging en cybersecurity. Des te minder informatie aanwezig is, des te kleiner de impact is bij een datalek.

Awareness training

Awareness training en educatie zijn onmisbaar om het belang van fysieke beveiliging in cybersecurity te benadrukken. Organiseer regelmatig trainingssessies en workshops om medewerkers bewust te maken van fysieke beveiligingspraktijken en hen te leren hoe ze fysieke beveiliging kunnen integreren in hun dagelijkse werkzaamheden.

Investeer in awareness training om een veiligheidsbewuste cultuur te bevorderen en medewerkers aan te moedigen om actief bij te dragen aan fysieke beveiliging. Door bewust te zijn van fysieke beveiligingsrisico’s en de juiste maatregelen te nemen, kun je de algehele cybersecurity van je organisatie versterken.